tammikuu 17, 2023

Vinkkejä edullisempaan ja kestävämpään elämiseen

Vinkkejä edullisempaan ja kestävämpään elämiseen

Olemme koonneet teille vinkkejä, joiden avulla pystyy elämään edullisemmin ja kestävämmin, sekä lisäksi toimia ympäristöystävällisesti vähentämällä omaa kulutusta ja uuden tuottamisen tarvetta. Lue alta vinkkejä edullisempaan ja kestävämpään elämiseen vuonna 2023!

1. Vuokraa kodintarvikkeita

Useimmilla meistä on kotona tavaroita, jotka eivät tule usein käyttöön. Uusien tavaroiden tuottamisesta ja niiden pois heittämisestä tulee valtava määrä hävikkiä. Eri jakamistalous palveluiden avulla pystymme vähentämään hävikkiä vuokraamalla ostamisen sijaan. Näin säästämme sekä rahaa että ympäristöä, kun vuokraamme tavaroita silloin kun emme niitä itse käytä. Hygglon kautta pystyy vuokraamaan lähes mitä tahansa. Suosituimpiin kategorioihin kuuluvat työkalut, retkeilyvarusteet, juhlatarvikkeet, siivousvälineet ja ajoneuvot.

2. Korjaa olemassa olevia vaatteita/tavaroitasi

Pidä huolta tavaroistasi ja korjaa niitä uusien ostamisen sijaan. Vaatehankinnoissa kannattaa suosia laadukkaita vaatteita, jotka kestävät käyttöä pitkään. Vaatteiden huolellinen hoitaminen ja korjaaminen pidentää niiden käyttöikää.

3. Myy tavaroita, joita et käytä tai osta käytettynä

Tavaroiden ostaminen käytettynä uuden sijaan vähentää meidän kulutusta. Nykyään on monia suosittuja alustoja joiden kautta käytettyjen tavaroiden myyminen sujuu helposti. Yksityishenkilöt tai yritykset myyvät tavaroita, joita eivät enää tarvitse. Ostamalla tai myymällä käytettyjä tavaroita pystymme vähentämään kulujamme huomattavasti. Mitä vähemmän tavaroita tarvitsee tuottaa, sitä enemmän käytämme olemassa olevia. Jos kotona on tavaroita, joita et tarvitse, laita ne myyntiin esimerkiksti Tori.fi (lähes mitä vain), Zadaa,  Tise tai Sellpy (vaatteiden myyminen). Esimerkiksi ostamalla vaatteita käytettynä uuden sijaan pystymme vähentämään uusien vaatteiden tuottamista ja hukkaan heittämistä. Zadaa ja Tise tekevät vaatteiden myymisestä hauskaa ja helppoa.

4. Osta tarvikkeita alennettuihin hintoihin

Tällä hetkellä esimerkiksi noin 30% tuotetuista ruoista päätyy hävikkiin. Fiksuruoka ja Matsmart ovat palveluita, joiden kautta pystyt vähentämään ruokahävikkiä ostamalla ruokaa edullisesti. Tämä on loistava keino vähentää ruokahävikin määrää ja saada tarvitsemaansa ruokaa halvemmalla.

5. Suosi julkisia tai hyötyliikuntaa

Käytä julkisia, pyöräile tai kävele. Julkisen liikenteen käyttö vähentää henkilökohtaista hiilijalanjälkeä ja säästää rahaa polttoainekustannuksista. Kävelemällä ja pyöräilemällä säästät ympäristöä ja liikut enemmän.  

6. Auton vertaisvuokraus

Jos julkiset tai hyötyliikunta ei ole mahdollista, on autoiluun myös ympäristöystävällisempiä keinoja. Pelkästään Suomessa oli vuonna 2021 liikennekäytössä noin 3.2 miljoonaa autoa. Useimmat näistä autoista ole usein käytössä ja seisovat pihalla. Gomore on autojen vertaisvuokrausalusta, jonka avulla yksityishenkilöt vuokraavat autojaan muille. Gomoren avulla pystymme vähentämään tarvetta ostaa autoa vähäistä käyttöä varten, sillä palvelu tarjoaa edullista autonvuokrausta yksityishenkilöiden välillä. Tämän lisäksi auton omistaja pystyy tienaamaan ekstraa vuokraamalla omaa autoaan.

7. Paikalliset tuotteet ja ruoat

Paikalliset tuotteet ja ruoka tuotetaan lähellä ja niiden kuljetusmatkat ovat lyhyempiä kuin ulkomailta tuotujen tuotteiden ja ruoan kuljetusmatkat. Tämä vähentää hiilijalanjälkeä ja edistää paikallista taloutta.

Mitä jos yrittäisimme yhdessä vähentää hävikkiä elämällä edullisemmin ja samalla tienata rahaa näiden vinkkien avulla?