tammikuu 17, 2023

Vinkkejä edullisempaan ja kestävämpään elämiseen

Vinkkejä edullisempaan ja kestävämpään elämiseen

Olemme koonneet tähän vinkkejä, joiden avulla pystyy elämään edullisemmin ja kestävämmin sekä toimimaan ympäristöystävällisesti vähentämällä omaa kulutusta. Lue alta vinkkejä edullisempaan ja kestävämpään elämiseen vuonna 2023!

1. Vuokraa kodintarvikkeita

Useimmilla meistä on kotona tavaroita, joita ei usein tule käytettyä. Sekä uusien tavaroiden tuottamisesta, että niiden pois heittämisestä syntyy valtava määrä hävikkiä. Erilaisten jakamistalouden palveluiden avulla pystymme kuitenkin vähentämään hävikkiä ja nostamaan tavaroiden käyttöastetta suosimalla vuokraamista ostamisen sijaan.

Säästämme sekä rahaa, että ympäristöä vuokratessamme tavaroitamme eteenpäin silloin, kun emme niitä itse käytä. Hygglon kautta pystyt vuokraamaan lähes mitä tahansa ja suosituimpiin kategorioihimme kuuluu työkalut, retkeilyvarusteet, juhlatarvikkeet, siivousvälineet sekä ajoneuvot.

2. Korjaa olemassa olevia vaatteitasi ja tavaroitasi

Muistathan pitää huolta tavaroistasi ja pyri korjaamaan niitä uusien ostamisen sijaan. Vaatehankinnoissa kannattaa suosia laadukkaita materiaaleja, jotka kestävät käyttöä pitkään. Vaatteiden huolellinen hoitaminen ja korjaaminen pidentää niiden käyttöikää huomattavasti.

3. Myy tavaroita, joita et käytä tai osta käytettynä

Tavaroiden ostaminen käytettynä uusien sijaan vähentää kulutustamme. Nykyään on olemassa monia suosittuja alustoja, joiden kautta käytettyjen tavaroiden myyminen sujuu vaivatta. Jos kodistasi löytyy tavaroita, joita et enää tarvitse, voit laittaa ne myyntiin esimerkiksi Toriin. Vaatteita taas voi myydä Zadaassa, Tisessä tai Sellpyssä. Ostamalla vaatteita käytettynä uusien sijaan vähennämme uusien vaatteiden tuottamista sekä hukkaan heittämistä. Nämä alustat tekevät vaatteiden myymisestä hauskaa ja helppoa.

4. Osta tarvikkeita alennettuihin hintoihin

Tällä hetkellä noin 30 % tuotetuista ruoista päätyy hävikkiin. Fiksuruoka ja Matsmart ovat palveluita, joiden kautta pystyt ostamaan hävikkiruokaa edullisesti. Tämä on loistava keino vähentää ruokahävikin määrää ja saada tarvitsemaansa ruokaa halvemmalla.

5. Suosi julkisia tai hyötyliikuntaa

Suosittelemme käyttämään julkisia, pyöräilemään tai kävelemään. Julkisen liikenteen käyttö vähentää henkilökohtaista hiilijalanjälkeäsi ja säästää rahaa polttoainekustannuksista. Kävelemällä ja pyöräilemällä säästät ympäristöä ja vielä liikutkin enemmän!

6. Auton vertaisvuokraus

Jos julkisen liikenteen käyttäminen tai hyötyliikunta ei ole mahdollista, on autoiluun myös ympäristöystävällisempiä keinoja. Pelkästään Suomessa oli vuonna 2021 liikennekäytössä noin 3.2 miljoonaa autoa. Useimmat näistä autoista eivät ole usein käytössä ja seisovat pihalla. Gomore on autojen vertaisvuokrausalusta, jonka avulla yksityishenkilöt vuokraavat autojaan muille. Sen avulla pystymme pienentämään tarvetta ostaa autoa vain vähäistä käyttöä varten, sillä palvelu tarjoaa edullista autonvuokrausta yksityishenkilöiden kesken. Tämän lisäksi auton omistaja pystyy tienaamaan ekstraa vuokraamalla omaa autoaan.

7. Paikalliset tuotteet ja ruoat

Paikalliset tuotteet ja ruoka tuotetaan lähellä ja niiden kuljetusmatkat ovat lyhyempiä kuin ulkomailta tuotujen. Tämä vähentää hiilijalanjälkeä ja edistää paikallista taloutta.

Mitä jos pyrimme yhdessä vähentämään hävikkiä elämällä edullisemmin ja samalla tienaamalla rahaa näiden vinkkien avulla?